Happy Halloween! Sinds twee jaar is dit een hele bijzondere feestdag bij ons thuis, want het is tevens de dag dat mijn zoontje is geboren, een echt Halloweenbaby dus 😉 Halloween is ook een thema dat kort voorbij komt in mijn nieuwste werk. Hoewel het perfect in het verhaal paste, wilde ik het er per se in verwerken als een soort Easter Egg voor als mijn zoontje het later ooit gaat lezen. Heb jij ook Easter Eggs in je boek verstopt? Of zoek je inspiratie? Lees dan snel verder.
Wat zijn Easter Eggs eigenlijk?
Easter Eggs zijn grapjes van de schrijver die hij of zij verstopt in het boek. Overigens geldt dit niet alleen voor boeken, maar ook voor films, games en programma’s. Zo zie je in een willekeurige Disneyfilm regelmatig karakters terug uit andere Disneyfilms. De koekkoeksklokken van Pinokkio’s vader in de live action film zijn daar een mooi voorbeeld van. Gepetto heeft namelijk andere bekende disneyfiguren in zijn klokken verwerkt zoals Doornroosje, Donald Duck, Woody (Toystory), Roger Rabbit, Dombo, Simba en Rafiki en Sneeuwwitje. Klik hier om de scène te bekijken.
Of wat dacht je van deze hieronder? Herken jij de scène uit de Disney klassieker?
De Easter Egg van J.K. Rowling
Een van de meest besproken Easter Eggs in boeken, zit in de Harry Potter reeks, in The Deadly Hallows. Het gaat om de de mysterieuze zin op de Snitch (of Snaai in het Nederlands) die Dumbledore aan Harry na laat: ‘I open at the close’.
Deze zin verwijst namelijk naar de niet zo toevallige toevalligheid dat de beruchte ‘Battle of Hogwarts’ zich afspeelt in 1998. Tevens het jaar dat De steen der Wijze, het eerste boek van de reeks, werd gepubliceerd. The Battle of Hogwarts is het einde van de serie. Vandaar ‘I open at the close’.
De Da Vinci Code van Dan Brown
Hoewel het boek zelf al vol zit met allerlei codes en verwijzingen, is er al een Easter Egg te vinden op de cover van Dan Browns Da Vinci Code. Als je namelijk goed naar de codes voor de Mona Lisa kijkt, zie je ‘Langdon’ in spiegelbeeld geschreven staan, de naam van de hoofdpersoon.
Brown verwerkte overigens nog veel meer Easter Eggs in zijn boeken. Kun je bijvoorbeeld even naar pagina 322 bladeren?
A Series of Unfortunate Events
In het eerste boek van deze bekende serie vindt je aan het einde een illustratie van een slang. Deze verwijst naar het volgende boek ‘The Reptile Room‘. Easter Eggs in boeken verwijzen vaak naar het volgende boek van de auteur.
Tolkien en zijn zelfverzonnen talen
De auteur van Lord of the Rings was een in zijn dagelijks leven een taalprofessor aan Oxford University. Voor zijn boeken ontwierp hij verschillende talen die door de volken in het boek worden gesproken. Een voorbeeld hiervan zien we terug op de cover van The Fellowship of The Ring. Als je de tekst namelijk vertaalt, krijg je de lange, oorspronkelijke titel van het boek: “The Lord of the Rings translated from the Red Book of Westmarch by John Ronald Reuel Tolkien. Herein is set forth the history of the War of the Ring and the Return of the King as seen by the Hobbits.”
De alias van Han Solo in Star Wars
Omdat de films er eerder waren dan de boeken, zit ook deze Easter Egg verstopt in het boek. Het populaire personage Han Solo, dat in de film wordt gespeeld door Harrison Ford, vertelt dat hij soms een alias gebruikt: Jenos Idanian. Deze naam is een anagram van Indiana Jones, waar Harrison Ford de hoofdrol vertolkte.
Stephen King en zijn multiversum aan Easter Eggs
De beroemde schrijver van vele thrillers verwees in zijn boeken continu naar andere boeken. Het zijn er teveel om op te noemen, maar om je toch een voorbeeld te geven: in het tweede hoofdstuk van IT komt op een bepaald moment een rode Plymouth Fury voorbij rijden uit 1958. Dit is een verwijzing naar horrorauto Christine, die eveneens een rode Plymouth was.
Deze Easter Egg zit ook in de films verwerkt.
Easter Eggs in ‘Ja, ik geloof in Sprookjes‘
Ik zelf heb ook een paar grapjes in ‘Ja, ik geloof in Sprookjes‘ gestopt, maar eigenlijk vooral voor degenen die me goed kennen.
Zo heb ik het broertje van hoofdpersoon Izannah ‘Wim’ genoemd. Deze naam heb ik bewust gekozen omdat ik als peuter tegen mijn zwangere moeder riep dat het baby’tje in haar buik ‘Wim’ heette. Overigens heeft mijn broer in het echte leven een heel andere naam gekregen, maar ik vond het leuk om deze anekdote in mijn verhaal te verwerken.
En om nog even in het thema broertjes te blijven, de naam ‘Rohat’ heeft een soort gelijk verhaal. De persoon waarop ik ‘Rohat’ heb gebaseerd, heeft in het echte leven verschillende broertjes en zusjes. Degene met wie hij het meest close was, heette Rohat en daarom heb ik voor die naam gekozen.
Easter Eggs in ‘Beloofd is Beloofd‘
In Beloofd is beloofd zijn het de drie hoofdpersonen die mijn persoonlijke Easter Eggs zijn. Het gaat over de drie vrienden, Charlie, Robin en Sarina, waarbij je meekijkt over de schouder van Sarina.
Sarina (Sarina-Spooky) was mijn chatnaam in de bekende chatroom Habbo Hotel. Ik hing tijdens mijn puberteit veel rond in de vertrekken van deze virtuele ontmoetingsplek, omdat ik me eigenlijk heel erg eenzaam voelde in het echte leven.
Uiteindelijk ontmoette ik online twee jongens: Robin en Charlie. Ik raakte met hen bevriend en voor ik het wist waren we eigenlijk een heel hecht drietal. Ik sprak hen immers dagelijks en bovenal maakten zij daarmee een einde aan mijn eenzaam. Wat ook erg kenmerkend was voor onze band, was dat we het alle drie leuk vonden om fictie te schrijven. Bij gebrek aan inspiratie schreven we verhaaltjes met ons drieën in de hoofdrol, over avonturen die we zouden meemaken in real life als we elkaar daar zouden kennen in plaats van online.
Ironisch genoeg bleek na ongeveer een jaar intensief chatcontact dat Robin en Charlie helemaal niet bestonden. Het waren namelijk geen jongens, maar twee meisjes die om persoonlijke redenen waren gaan catfishen. Overigens wisten zij dit niet van elkaar, dus ze hebben ook elkaar gecatfisht.
Ik was daar behoorlijk kapot van, want eigenlijk waren het uitgerekend Robin en Charlie die mijn leven mooier maakten, maar die bestonden ineens niet meer.
Omdat ze me zo dierbaar waren en ik echt geen afscheid van hen wilde nemen, besloot ik om een compleet boek over ons drieën te schrijven, zoals we waren… Zodat ik hen nooit echt helemaal kwijt ben. Ik bewaar ze dus eigenlijk in mijn boek als een soort Easter Egg 🙂