Dat Disney het sprookje The Little Mermaid van Hans Christian Andersen gebruikte voor het verhaal van de roodharige zeemeermin Ariël, is bij de meeste mensen wel bekend. Wat ik zelf nog niet wist, was dat het kasteel van de knappe prins Eric gebaseerd is op een echt kasteel in Zwitserland: Château Chillon.
Op mijn blog ‘Het verhaal achter het verhaal‘ schrijf ik iedere keer weer over een van mijn laatste reisbestemmingen die verband houden met een bestaand boek, verhaal of mijn eigen werk. Dit keer neem ik je mee naar het Zwitserse Montreux, gelegen aan het meer van Genève, waar we het kasteel uit de Kleine Zeemeermin treffen: Château Chillon.
Hieronder zie je een foto van het château naast een print van het kasteel uit de Kleine Zeemeermin. Het is duidelijk niet een een-op-een kopie, maar je ziet wel degelijk de gelijkenissen.
Het meer van Genève
Wat ik zelf een grappig verschil vind, is dat het kasteel van Eric aan zee ligt terwijl daar bij Château Chillon helemaal geen sprake van is. Het ligt aan de rotsachtige oever van het meer van Genève. Dit meer is dan ook niet bepaald het thuis van koning Triton, wiens karakter gebaseerd is op de Griekse god van de zee: Poseidon.
Ook lijkt dit meer niet bepaald de plek waar een zeeheks als Ursula zich schuil zou houden. Sterker nog, na enige research moet ik ook concluderen dat er niet eens moeralen (vissen zoals de hulpjes van Ursula) in dit meer rond zwemmen. Toch kent het meer van Genève wel degelijk gevaren. Als ik de host van mijn AirBnB vraag of hij me een duiktour kan aanbevelen, raadt hij dit sterk af vanwege de sterke stromingen die al menig duiker het leven zou hebben gekost.
The Prisoner of Chillon
Hoewel er in het originele sprookje van Hans Christian Andersen geen geliefde prins voorkomt, heeft Disney ervoor gekozen om het verhaal te romantiseren. Ariël wordt namelijk verliefd op de knappe prins Eric waardoor ze een leven aan land wil. Ze komt voor het eerst met hem in aanraking wanneer zijn schip lijdt aan schipbreuk tijdens een storm. Ariël redt hem vervolgens van een verdrinkingsdood en brengt hem naar de kust.
Hoewel Ariël graag de zee wilt verlaten voor het vaste land, is Eric op zijn beurt een echte zeeman; Altijd op zoek naar avontuur terwijl hij geniet van de vrijheid die hij op zee ervaart. Hij is gefascineerd door het onbekende en op zoek naar nieuwe ervaringen buiten zijn vertrouwd koninkrijk.
In de Disneyfilm wordt duidelijk dat zowel Ariël als Eric zich gevangen voelen in hun thuissituatie. Dit is een belangrijk thema binnen de film.
Opmerkelijk, want onderwerpen als verlangen naar vrijheid en gevangenschap zijn Château Chillon, het echte kasteel uit de Kleine Zeemeermin, ook niet vreemd. Het kasteel heeft namelijk ook een tijd lang dienst gedaan als gevangenis. De Britse Lord Byron schreef hier in 1816 zelfs een gedicht over. Het vertelt het verhaal van een gevangene die jarenlang opgesloten zit in de kerker van het château. Hij beschrijft de sombere en eenzame omstandigheden van de gevangene en zijn geleidelijk verlies van hoop en verlangen naar vrijheid.
Misschien heeft Disney dus wel meer opgepikt van Château Chillon dan alleen zijn knappe uitstraling. Want is het toeval dat deze Lord Byron de zoon was van kapitein John Byron? Een Britse Navy-officier en tevens ontdekkingsreiziger die de bijnaam “Foul-Weather Jack” kreeg vanwege zijn veelvuldige ontmoetingen met slecht weer op zee. Net zoals dat Prince Eric schipbreuk leed tijdens een storm.
Het zijn mijn eigen speculaties, maar de verbanden zijn in dit verhaal niet moeilijk te leggen en op zijn minst opmerkelijk te noemen, toch? 😉
Hello!
Good cheer to all on this beautiful day!!!!!
Good luck 🙂