Waar speelt jouw boek of verhaal zich af? Het decor van je verhaal doet iets met de sfeer van je scenes. Een aspect om bewust bij stil te staan.
Afgelopen weekend bevond ik me ineens in het decor van het boek ‘Parnassia’ dat ik een tijdje terug heb gelezen. Ik was namelijk met mijn gezin in Bloemendaal aan Zee, waar we wandelden door de duinen, verschillende Beachclubs passeerden en uiteindelijk uit kwamen bij een strandpaviljoen dat ‘Parnassia’ heette. Er ging vaag een belletje bij me rinkelen, want een tijdje geleden las ik een boek met deze naam als titel. Ik dacht aan het verhaal; Een moeder die in een restaurant afspreekt met haar dochter die ze in haar jeugd heeft verwaarloosd, psychisch heeft mishandeld en tot slot in de steek heeft gelaten. Tijdens hun afspraken vertelt ze hoe het zover heeft kunnen komen. De nasleep van de tweede wereldoorlog.
Wanneer je een boek leest, zie je de wereld van de personages voor je. Dat was ook zo bij Parnassia en ik kon me de denkbeeldige plek nog goed voor de geest halen, want het boek had best wel indruk op me gemaakt. Mijn beeld van het restaurant kwam gek genoeg aardig overeen met het strandpaviljoen dat voor me opdoemde en ineens realiseerde ik het me: Dit ís het restaurant. Het boek is vernoemd naar het strandpaviljoen en dat strandpaviljoen bestaat dus echt. Drie maal raden waar we die middag gingen lunchen 😉
Na de lunch gingen we nog het strand op. Het was een heerlijke middag, waar ik enorm van m’n kleine man heb genoten. Eigenlijk precies het tegenovergestelde van de moeder-dochterrelatie in het boek.
Ik vertelde erover aan mijn man en we raakten in gesprek over locaties waar boeken zich afspelen. Mijn man houdt bijvoorbeeld erg van het fantasygenre waarin geheel nieuwe werelden aan de lezer worden geopenbaard. Denk bijvoorbeeld aan Narnia of Lord of the Rings. Maar dit weekend las hij een fantasyverhaal dat zich wel in deze wereld afspeelde. In Cairo in de tijd van Napoleon.
“Ik denk dat ik dat leuker vind”, zei ik tegen hem. “Ten opzichte van een fantasiewereld.”
“Ja? Wat maakt voor jou het verschil?” vroeg hij.
Daar moest ik over nadenken. Misschien het feit dat deze wereld dichter bij me staat als lezer omdat ik er zelf in leef, terwijl mijn man juist liever fantaseert over een mooiere wereld dan deze.
Hoe dan ook, ik vond het in elk geval tof om ineens op het strandpaviljoen uit het boek ‘Parnassia’ van Josha Zwaan te zijn. Ik heb over dit boek trouwens ook een recensie staan op Hebban, mocht je nieuwsgierig zijn geworden.
Wat je voorkeur ook mag zijn, het decor van je verhaal is erg belangrijk, ook al is het letterlijk de achtergrond. Het kan heel erg de sfeer bepalen en ook veel over je personage vertellen. Een personage dat is opgegroeid op het platteland is al anders dan degene die is opgegroeid in de stad. Een net huis vertelt iets over je personage, net zo zeer als een rommelig huis dat doet. Of eentje vol planten. Waar staat die bank waar hij op zit? In zijn villa? Of woont hij juist in de achterstandswijk? Misschien een flat?
Wat ik sterk vind van Parnassia, al weet ik niet of daar over na is gedacht, is dat de gesprekken tussen moeder en dochter plaatsvinden in het strandpaviljoen tijdens een paar grillige wintermaanden. Als je denkt aan het strand, denk je misschien aan vakantie, maar een verlaten strand tijdens de wintermaanden, zoek je juist op om uit te waaien en je hoofd leeg te maken. Dat is toch een prachtig decor voor de moeilijke gesprekken die de twee hoofdpersonen met elkaar moeten voeren? Ik vond het in elk geval goed gekozen 🙂 Haast poëtisch.